Västgöta Nations Damkör

Vilka är vi?

Västgöta nations damkör (VGDK) är en medelstor kör på 20 till 25  medlemmar. Kören startades år 2009 och är därför den yngsta av alla tre körer från Västgöta nation. Sedan dess bidrar VGDK som en av nationskörerna i Uppsala till stadens rikt körliv.

Vår mål är att utvecklas musikaliskt tillsammans med nya och roliga utmaningar. Repertoaren omfattar främst klassisk musik, svensk folkmusik och visor som passar till gasquer eller andra fester, men vi tar oss an utmaningar i andra genrer också.

Kören framträder som underhållning under middagar eller bidrar till välgörenhetskonserter i Uppsala. Dessutom sjunger vi egna konserter på våren eller på Luciadagen. Under VT 2023 ska VGDK delta i Nationskörfestivalen i universitetsaulan, anordna två egna konserter, repa inför olika middagar på VG Nation och inför sin första resa utomlands som äger rum i slutet av terminen.  

Kören leds sedan VT 2019 av Tomasz Siegrist som har studerat kördirigering i Stockholm. 

Vill du få informationer om VGDK regelbundet, kan du anmäla dig till vår Newsletter här.

Vår dirigent – Tomasz Siegrist

Dirigent

Bild: Olof Carlberg – Sönerna

Tomasz Siegrist är född i Bern, Schweiz. I sin hemstad studerade han komposition och klassisk sång, och började att dirigera sina egna kompositioner. Efter en förberedelsekurs i Köpennhamn med Morten Schuldt Jensen kom han 2015 till Stockholm för en masterutbilding i kördirigering vid kungliga musikhögskolan för Fredrik Malmberg. Sedan dess jobbar han som dirigent för olika körer i Stockholm och Uppsala och är även aktiv som sångare, tonsättare och organist. 2018 grundade han Nya Vokalensemblen Stockholm NVE, som är mest inriktat på att framföra ny musik, men som även bjuder in till workshopdagar med olika gästlärare.  

Han deltar regelbundet i kurser i kör- och orkesterdirigering utomlands och tar sedan 2019 lektioner i dirigering med Robert Sund. I oktober 2019 var han semifinalist i tävlingen ”Jazeps vitols choir conducting competition” i Riga, där han fick dirigera den professionella kammarkören Ave Sol. Han dirigerar, sedan vårterminen 2019, VGDK och är glad att få delta i Uppsalas rika körliv.

Nyheter

  • Vårkonsert i Uppsala – VGDK kommer med Vackert väder
    VGDK kommer med vackert väder Vi i Västgöta nations damkör önskar er varmt välkomna till en konsert för att sjunga in våren! Vi kommer att bjuda på musik med temat vackert väder. Och för dirigering står medlemmar i kören. Var? Konserten äger rum i Stora salen på Västgöta nation. När? Lördagen den 11:e mars klockan 15:00 Priser:Ordinarie vuxen: 80 krStudent/ungdom/pensionär: 50 krStödbiljett: 150 kr Inträde köps i dörren via Swish eller med jämna kontanter.Det kommer även finnas möjlighet att […]
  • Adventskonsert med Västgöta Nations körer
    Varmt välkomna till en eftermiddag med Västgöta Nations tre körer: Västgöta Nations damkör, manskör och nationskör. Vi bjuder in till en timme med adventsmusik där ni får höra såväl de enskilda körerna som en gemensam storkör! Repertoaren bjuder på klassiska julsånger som Härlig är jorden men även några internationella guldkorn. Tid: 15:00 den 3:e decemberPlats: Mikaelskyrkan, Skolgatan 24, UppsalaPris: Valfri donation https://www.facebook.com/events/893803635334415 […]

Lyssna på oss – Välgörenhetskonsert Uppsala Domkyrka – Okt 2022

Mer filmer finns det på vårt YouTube-Kanal eller vårt galleri!

Bli medlem!

VGDK är en medelstor kör som tycker att det är viktigt att det finns en fin gemenskap och att alla känner sig välkomna och delaktiga. Kören bjuder på musik och underhållning för olika tillfällen och framträder till exempel vid studentikosa gasquer, välgörenhetskonserter samt med egna konserter. Vill du sjunga med oss?

Mejla ditt namn och tidigare körerfarenhet till vgdk@vastgotanation.se för att boka en tid för insjungningen. Insjungningarna hållas i början av varje termin. Tidigare körerfarenhet önskas. Du ska ha bra gehör och viss notläsningsförmåga. 

Öppna rep:
19/1 kl. 18:15 – 19:30 i Stora salen på Gästrike-Hälsinge nation.
26/1 kl. 18:15 – 19:30 i Stora salen på Västgöta nation.
 
För att anmäla dig till insjungningen skickar du ett mail där du presenterar dig och berättar om din tidigare kör- och sångerfarenhet till vgdk@vastgotanation.se senast 26/1.
 
Insjungningarna sker lördagen den 28:e januari.
 
På insjungningen kommer du få göra några övningar för att vi ska få en uppfattning om vilken stämma du skulle passa bäst i. Du kommer även göra några gehörsövningar. Sedan kommer du få sjunga ett solostycke som du valt själv samt ett ensemblestycke som skickas ut i samband med anmälan.
 
Vi ser fram emot att träffa dig!

Vill du att vi sjunger på din fest? – Boka oss!

 

 

 

Vill du få informationer om VGDK regelbundet, kan du anmäla dig till vår Newsletter här.