Västgöta Nations Damkör

Vilka är vi?

Västgöta nations damkör (VGDK) är en medelstor kör på 20 till 25  medlemmar. Kören startades år 2009 och är därför den yngsta av alla tre körer från Västgöta nation. Sedan dess bidrar VGDK som en av nationskörerna i Uppsala till stadens rikt körliv.

Vår mål är att utvecklas musikaliskt tillsammans med nya och roliga utmaningar. Repertoaren omfattar främst klassisk musik, svensk folkmusik och visor som passar till gasquer eller andra fester, men vi tar oss an utmaningar i andra genrer också.

Kören framträder som underhållning under middagar eller bidrar till välgörenhetskonserter i Uppsala. Dessutom sjunger vi egna konserter på våren eller på Luciadagen. Efter vår första tävling i våras är det snart dags för höstterminen 2023. Under HT 2023 ska VGDK delta i en välgörenhetskonsert på domkyrkan, anordna egna konserter och repa inför olika middagar på VG Nation.

Kören leds sedan VT 2019 av Tomasz Siegrist som har studerat kördirigering i Stockholm. 

Vill du få informationer om VGDK regelbundet, kan du anmäla dig till vår Newsletter här.

Vår dirigent – Tomasz Siegrist

Dirigent

Bild: Diako Idris Biradosty

Tomasz Siegrist är född i Bern, Schweiz. I sin hemstad studerade han komposition och klassisk sång, och började att dirigera sina egna kompositioner. Efter en förberedelsekurs i Köpennhamn med Morten Schuldt Jensen kom han 2015 till Stockholm för en masterutbilding i kördirigering vid kungliga musikhögskolan för Fredrik Malmberg. Sedan dess jobbar han som dirigent för olika körer i Stockholm och Uppsala och är även aktiv som sångare, tonsättare och organist. 2018 grundade han Nya Vokalensemblen Stockholm NVE, som är mest inriktat på att framföra ny musik, men som även bjuder in till workshopdagar med olika gästlärare.  

Han deltar regelbundet i kurser i kör- och orkesterdirigering utomlands och tar sedan 2019 lektioner i dirigering med Robert Sund. I oktober 2019 var han semifinalist i tävlingen ”Jazeps vitols choir conducting competition” i Riga, där han fick dirigera den professionella kammarkören Ave Sol. Han dirigerar, sedan vårterminen 2019, VGDK och är glad att få delta i Uppsalas rika körliv.

Nyheter

  • VGDK är med på Nationskörfestivalen 2024
    “Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore.” Nu är årets höjdpunkt äntligen här! Lördagen den 2 mars samlas Uppsalas nationskörer […]
  • Lucia med VGDK
    Det är elva nätter före jul när mörkret som tätast står… Men då kommer VGDK med sitt vackra, traditionsenliga luciatåg för att lysa upp mörkret på […]

Lyssna på oss – Välgörenhetskonsert Uppsala Domkyrka – Okt 2022

Mer filmer finns det på vårt YouTube-Kanal eller vårt galleri!

Bli medlem!

VGDK är en medelstor kör som tycker att det är viktigt att det finns en fin gemenskap och att alla känner sig välkomna och delaktiga. Kören bjuder på musik och underhållning för olika tillfällen och framträder till exempel vid studentikosa gasquer, välgörenhetskonserter samt med egna konserter. Vill du sjunga med oss?

Nu inför höstterminen söker vi nya korister som älskar att sjunga!

På insjungningen kommer du att få framföra ett egenvalt stycke, göra några gehörsövningar, läsa noter så vi ser din notläsningsförmåga och sjunga en stämma i ett stycke tillsammans med andra körmedlemmar. Och så kommer vi såklart prata lite med dig och fråga saker om dig så vi får en bild om vem just du är! Vi försöker alltid vara så snälla och icke-skrämmande som möjligt, och vi har full förståelse för att man kan vara nervös. Det är okej!

Öppet rep: Torsdag 18/01 kl. 18.15 – 19.45, stora salen på Västgöta nation

Bara att komma dit!

Insjungning: Lördag 27/01, dagtid, Referensen på Västgöta nation (en trappa upp till höger)

Maila vgdk@vastgotanation.se och berätta lite om dig och din körerfarenhet, samt vilken stämma du vill söka till för att anmäla dig till insjungningen, senast 21/01. Som svar får du en tid och mer detaljerad info. Hoppas vi syns på öppet rep eller insjungningen!

Vill du att vi sjunger på din fest? – Boka oss!

 

 

 

Vill du få informationer om VGDK regelbundet, kan du anmäla dig till vår Newsletter här.